EtusivuVälitysliikkeen vastuut

Kiinteistönvälitys on Suomessa laissa säänneltyä liiketoimintaa, jota aluehallinto- ja kuluttajaviranomaisemme valvovat. Noudatamme Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) Hyvän välitystavan ohjetta(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun).

Laissa säänneltyjä välitysliikkeen velvoitteita ovat tiedonanto- ja selonottovelvollisuudet. Toimeksiantosopimuksessa sovitaan myyjän kanssa kaikista asunnon myyntiin liittyvistä asioista kirjallisesti, johon toimeksiantajan tulee kertoa kaikki tiedossa olevat kaupan kohdetta koskevat tiedot. Välitysliikkeellä on lain perusteella tiedonantovelvollisuus toimeksiantajalle jo ennen sopimuksentekoa sellaisista asioista, jotka voisivat vaikuttaa sopimuksentekoon, kuten mm. verotukselliset seikat. Tiedonantovelvollisuus jatkuu koko sopimussuhteen ajan.

Tiedonanto- ja selonottovelvollisuus

Välitysliikkeellä on tiedonantovelvollisuus myös toimeksiantajan vastapuolelle eli asunnon ostajalle, jolle tulee kertoa kaikki sellaiset kaupan kohdetta koskevat asiat, jotka vaikuttavat tai voisivat vaikuttaa ostopäätökseen. Välitysliikkeelle usein syntyy selonottovelvollisuus myös myyntiprosessin aikana, varsinkin jos jotkin kohdetta koskevat epäselvät asiat vaativat lisäselvityksiä tai varmistusta.

Mikäli välitysliike ei täyttäisi velvoitteitaan huolellisesti ja tästä aiheutuu vahinkoa kaupan osapuolille, on välitysliike vahingonkorvausvastuussa. Mahdollisten vahinkotilanteiden varalta Pro LKV Oululla on voimassa oleva vastuuvakuutus.

Välitysliikkeen vastuu kaupan kohteesta ei ole sama kuin myyjällä, jonka vastuu on tyypillisesti hinnanalennusvastuu kaupan kohteen virheen vuoksi.

Mahdolliset ongelmatilanteet

Ongelmatilanteet pyrimme aina ratkaisemaan sovinnollisesti. Valitettavasti aina yksimielistä näkemystä riidan kohteesta tai vahingon määrästä ei kuitenkaan ole löydettävissä, ja siksi tällöin voidaan joutua turvautumaan myös ulkopuoliseen näkemykseen tilanteen ratkaisemiseksi.

Jos välitysliikkeen ja kuluttajan välistä erimielisyyttä ei saada ratkaistuksi osapuolten välisillä neuvotteluilla, kuluttaja voi saattaa asian kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi. Ennen asian viemistä kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn, kuluttajan tulee olla yhteydessä Digi- ja väestötietovirastoon. Riita-asia voidaan aina ratkaista myös tuomioistuimessa.